Geurbeleving

Waarom is geur zo belangrijk?


Geur heeft veel invloed op mensen. Geur kan herinneringen uit een ver verleden laten herbeleven. Geur kan aanzetten tot activiteit of juist een relax momentje markeren. Als het in een ruimte prettig ruikt komen mensen daar graag naartoe. Het trekt als het ware mensen aan. Ze willen er vervolgens ook langer blijven en komen graag nog eens terug. Ja, sommige geuren zijn  zelfs behulpzaam om angstige mensen tot rust te brengen. 

 

Ruimtes die niet prettig of een beetje muf ruiken willen bezoekers zo snel mogelijk verlaten om er niet meer in terug te keren. Het geur geheugen van mensen is namelijk heel sterk; een negatieve ervaring zullen ze niet snel vergeten. Medicijngebruik, slechte hygiëne of ziekte kan de geur in een ruimte negatief beïnvloeden. Maar ook reinigingsmiddelen, kookgeuren, afval of andere bronnen kunnen leiden tot een onprettige geur.

Verbeteren van de geur kan op eenvoudige wijze en heeft een positieve invloed op ieder die in de betreffende ruimte aanwezig is.

Deze wetenschap heeft geleid tot het ontwikkelen van een geavanceerde lijn geursystemen (AROTEC serie). Dit zijn apparaten die er voor zorgen dat er in ruimten van 0 – 1.000 m2 steeds de juiste geur, op de juiste plek, in de juiste sterkte en op het juiste moment aanwezig is. De machine werkt bovendien uitsluitend met 100% natuurlijke etherische geuroliën (BIO). Hierdoor is de gebruiker verzekerd van een natuurlijke geurbeleving.

Vorige slide
Volgende slide

Medicijngebruik, slechte hygiëne of ziekte kan de geur in een ruimte negatief beïnvloeden. Maar ook reinigingsmiddelen, kookgeuren, afval of andere bronnen kunnen leiden tot een onprettige geur.

Verbeteren van de geur kan op eenvoudige wijze en heeft een positieve invloed op ieder die in de betreffende ruimte aanwezig is.

 

Wat bereik ik met geur?

  1. Door natuurlijke etherische geuren te gebruiken kunnen we meer met geur bereiken. Daarom zetten wij nooit synthetische geuren in. Doelen die je met natuurlijke geuren kunt bereiken zijn:
  2. Zelf de sfeer in de ruimte bepalen, bijv. vertrouwen, rust, activering.
    Door de antibacteriële werking van etherische geurolie voelen mensen zich prettiger in hun omgeving (minder last van ‘Sick Building Syndrome’).
  3. Ongewenste geuren uit de lucht verwijderen (synthetische geuren kunnen ongewenste geuren overstemmen, etherische geuren verwijderen ze écht uit de lucht).

Meer weten over hoe natuurlijke geur ook voor u zou kunnen werken? Neem dan contact met ons op.

 

Luchtverfrissing ter sprake brengen

Het bespreekbaar maken van (slechte) geur in een ruimte kan lastig zijn. Toch is het belangrijk dit wel te doen. Voor het welbevinden van de bewoner of patiënt zelf, maar ook anderen die in de ruimte werken of verblijven is het prettig als er een neutrale of aangemane geur aanwezig is.

Verzorger:

“U kunt natuurlijk niet zo vaak meer naar buiten. Dat is erg jammer, maar we kunnen u wel helpen om het buitengevoel naar binnen te brengen. Met lekker frisse lucht. Niet met spuitbussen, dat is niet lekker, die geven zo’n chemische lucht. Wij doen het met natuurlijke olie. Daarmee krijgt u net zo’n lekker gevoel alsof u buiten bent.”

Bewoner:

“Nou, voor mij hoeft dat niet.”

Verzorger:

“Dat is jammer, want ik weet zeker dat u zich er beter door zult voelen. Daardoor kunt u de dag beter aan.”

Uiteraard kunt u het verhaal variëren en aanpassen aan de omstandigheden. Maar de kern moet zijn dat u de nadruk legt op het positieve van frisse (buitenlucht) en de mogelijkheid om datzelfde effect te bereiken in de woning van de patiënt. Op deze manier benadrukt u de positieve aspecten zonder negatieve opmerkingen te maken over de lucht in de woning.

Scroll naar boven